9 Replies Latest reply on Jan 3, 2006 5:56 PM by Fritz Feuerbacher

    reaonsably confused about setup...

    Joshua Robinson Newbie

      ok, so i've got jboss 4.0.2rc1 and i've downloaded both the portal and forum binaries...

      the first thing that bothers me when im trying to deploy this is section 2.3.1 which says "..contains the following files: portal-core.sar portal-forums.ear.." yet, both those are directories in the binary archives...

      I copied those into the deploy directory and they appear to work (well, they deploy at least)...

      The next thing is hibernate... the doco intimates that hibernate is used, but doesnt really say whether its a requirement or not (and i really hope not, trying to understand the hibernate doco has me wanting to stick pins in my eyes)... yet, during the deploy process there are errors which hint at hibernate problems..

      the other thing is, this link: http://www.jboss.org/wiki/Wiki.jsp?page=JBossPortalInstall

      its fantastic!! or at least it would be if it worked (im not trying to be sarcastic, but a step by step minimal installation guide would be really nice), but then again, it is beta so i wont complain too much:)

      If it is still supposed to be correct then im doing something wrong...

      the kind of exceptions im getting:
      2005-03-22 21:35:03,734 DEBUG [org.jboss.web.tomcat.tc5.TomcatDeployer] Unable to retrieve orbjavax.management.InstanceNotFoundException: jboss:service=CorbaORB is not registered.

      java.sql.SQLException: Table already exists: JMS_MESSAGES in statement [CREATE CACHED TABLE JMS_MESSAGES]


      All in all though, i've really like jboss so far, i've deployed a few j2ee apps with few problems so far, nice work..

        • 1. Re: reaonsably confused about setup...
          Thomas Heute Master

          Your long non-sarcastic email does not describe what is your problem.

          The "kind of exception" you show is not related to JBoss Portal.

          • 2. Re: reaonsably confused about setup...
            Joshua Robinson Newbie

            Sorry, perhaps thats post did come off as sarcastic, but it wasnt really meant to...

            originally i deployed all this on a 4.0.1 instance (as per the documentation), which didnt work (essentially produced a large mess of exceptions hundreds of lines long, and from what i could tell, related mostly to hibernate)... so i moved up to 4.0.2 rc1...

            this did actually lessen the erros, but didnt help much with the result... i eventually got it down to one exception... (the one pasted in the original post).. you say its not related to jboss portal... but i only really get that exception is portal is deployed into it...

            anyways, i've since dropped back to 4.0.1 and decided to leave the portal alone for now... my main motivation was really to compare it to sunone's portal (which i've done many hours of work with as part of my job)..

            its hard to be more descriptive about the problem though other than to say, "it doesnt work" and "this is the only exception im getting"...

            but the one thing i was really confused about was whether im supposed to deploy hibernate.. i eventually went hunting through the code, and decided no..

            • 3. Re: reaonsably confused about setup...
              Roy Russo Master

              Shihan, with regards to the 4.0.1 deployment the errors you are seeing regarding hibernate may be due to several reasons:

              1. make sure the portal-ds.xml is deployed.
              2. make sure you copied over jgroups.jar, jboss-cache.jar, and jboss-remoting.jar over from /all/lib. to /default/lib/.

              If that doesn't work, post the entire stack trace here using the phpbb code tags.

              • 4. Re: reaonsably confused about setup...
                Joshua Robinson Newbie

                i decided to start playing with it again, and i've figured out my problems... It appears portal's doing something that doesnt play nice with other applications...

                Originally, i was fooling around with 4.0.1 which had 2 applications i'd moved over from sunone app 7... both of them use databases (oracle originally) and i'd moved one to mysql...

                then i'd tried to deploy the portal and it failed... what i hadnt noticed though is that my other applications had started failing (at some point i added jboss 402rc1 into the mix as well).

                Anyway, i've put portal into its own installation of (401) jboss and all is well...

                however, i've noticed something else rather bizare... i tried to move an application and a datasource into the jboss instance that's running portal, and it doesnt like the datasource (for one reason or another)... for eg... a simple datasource:

                <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

                <local-tx-datasource>
                <jndi-name>testerDS</jndi-name>
                <connection-url>jdbc:mysql://localhost:3306/whatever</connection-url>
                <driver-class>org.gjt.mm.mysql.Driver</driver-class>
                <user-name>x</user-name>
                y
                </local-tx-datasource>


                deployed after portal has been deployed will start producing errors like this:

                2005-04-04 12:27:15,705 INFO [org.jboss.system.ServiceConfigurator] Problem configuring service jboss.jca:service=ManagedConnectionFactory,name=testerDS
                java.lang.IllegalArgumentException: [properties: null]

                and eventually:
                MBEANS THAT ARE THE ROOT CAUSE OF THE PROBLEM:
                ObjectName: jboss.jca:service=ManagedConnectionFactory,name=testerDS
                state: FAILED
                I Depend On: jboss.jca:service=RARDeployment,name='jboss-local-jdbc.rar'

                Depends On Me: jboss.jca:service=ManagedConnectionPool,name=testerDS
                java.lang.IllegalArgumentException: [properties: null]

                It's also worth pointing out that if you undeploy portal at this point, no ds can be deployed until jboss is restarted (i've only tried oracle/mysql at this point thought, but both produce the same set of errors)...

                • 5. Re: reaonsably confused about setup...
                  Roy Russo Master

                  Try changing the jndi-name in the DS to "PortalDS".

                  <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
                  <datasources>
                   <local-tx-datasource>
                   <jndi-name>PortalDS</jndi-name>
                   <connection-url>jdbc:mysql://localhost:3306/jbossportal</connection-url>
                   <driver-class>org.gjt.mm.mysql.Driver</driver-class>
                   <user-name>root</user-name>
                   <password></password>
                   </local-tx-datasource>
                  </datasources>


                  • 6. Re: reaonsably confused about setup...
                    dhanaraj raj Newbie

                     

                    "Shihan" wrote:
                    i decided to start playing with it again, and i've figured out my problems... It appears portal's doing something that doesnt play nice with other applications...

                    Originally, i was fooling around with 4.0.1 which had 2 applications i'd moved over from sunone app 7... both of them use databases (oracle originally) and i'd moved one to mysql...

                    then i'd tried to deploy the portal and it failed... what i hadnt noticed though is that my other applications had started failing (at some point i added jboss 402rc1 into the mix as well).

                    Anyway, i've put portal into its own installation of (401) jboss and all is well...

                    however, i've noticed something else rather bizare... i tried to move an application and a datasource into the jboss instance that's running portal, and it doesnt like the datasource (for one reason or another)... for eg... a simple datasource:

                    <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
                    <datasources>
                    <local-tx-datasource>
                    <jndi-name>testerDS</jndi-name>
                    <connection-url>jdbc:mysql://localhost:3306/whatever</connection-url>
                    <driver-class>org.gjt.mm.mysql.Driver</driver-class>
                    <user-name>x</user-name>
                    <password>y</password>
                    </local-tx-datasource>
                    </datasources>

                    deployed after portal has been deployed will start producing errors like this:

                    2005-04-04 12:27:15,705 INFO [org.jboss.system.ServiceConfigurator] Problem configuring service jboss.jca:service=ManagedConnectionFactory,name=testerDS
                    java.lang.IllegalArgumentException: [properties: null]

                    and eventually:
                    MBEANS THAT ARE THE ROOT CAUSE OF THE PROBLEM:
                    ObjectName: jboss.jca:service=ManagedConnectionFactory,name=testerDS
                    state: FAILED
                    I Depend On: jboss.jca:service=RARDeployment,name='jboss-local-jdbc.rar'

                    Depends On Me: jboss.jca:service=ManagedConnectionPool,name=testerDS
                    java.lang.IllegalArgumentException: [properties: null]

                    It's also worth pointing out that if you undeploy portal at this point, no ds can be deployed until jboss is restarted (i've only tried oracle/mysql at this point thought, but both produce the same set of errors)...



                    • 7. Re: reaonsably confused about setup...
                      dhanaraj raj Newbie

                      --- MBEANS THAT ARE THE ROOT CAUSE OF THE PROBLEM ---
                      ObjectName: jboss.jca:service=RARDeployment,name='jboss-local-jdbc.rar'
                      State: NOTYETINSTALLED
                      Depends On Me:
                      jboss.jca:service=ManagedConnectionFactory,name=OracleDS

                      ObjectName: jboss.jca:service=DataSourceBinding,name=DefaultDS
                      State: NOTYETINSTALLED
                      Depends On Me:
                      jboss:service=KeyGeneratorFactory,type=HiLo
                      jboss.ejb:service=EJBTimerService,persistencePolicy=database
                      jboss.mq:service=StateManager

                      • 8. Re: reaonsably confused about setup...
                        dhanaraj raj Newbie

                         

                        "dhanaraj" wrote:
                        --- MBEANS THAT ARE THE ROOT CAUSE OF THE PROBLEM ---
                        ObjectName: jboss.jca:service=RARDeployment,name='jboss-local-jdbc.rar'
                        State: NOTYETINSTALLED
                        Depends On Me:
                        jboss.jca:service=ManagedConnectionFactory,name=OracleDS

                        ObjectName: jboss.jca:service=DataSourceBinding,name=DefaultDS
                        State: NOTYETINSTALLED
                        Depends On Me:
                        jboss:service=KeyGeneratorFactory,type=HiLo
                        jboss.ejb:service=EJBTimerService,persistencePolicy=database
                        jboss.mq:service=StateManager


                        • 9. Re: reaonsably confused about setup...
                          Fritz Feuerbacher Newbie

                          Well, hibernate is part of the JBoss AS install so if you have any beans that use it they will have access to it. One thing that seems to be imperative is that if you are doing development you should delete your \tmp directory on a regular basis.