2 Replies Latest reply on Jan 17, 2006 2:46 PM by Brian Hawkins

    Help deploying a web service

    Brian Hawkins Newbie

      I cannot for the life of me get a web service to deploy. I have gone through the tutorial in the wiki also with no luck. I tried deploying the ws.jar from the tutorial and it fails with the same error.

      I deploy the war and then hit http://localhost:8080/lingopoint/TranslationService?wsdl

      This gives me the following error
      javax.servlet.ServletException: Class lingotek.webservice.TranslationServiceImpl is not a Servlet

      ok now for a copy of all my files

      TranslationService.wsdl

      <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
      
      <definitions name="TranslationWebService" targetNamespace="http://www.lingotek.com" xmlns:tns="http://www.lingotek.com" xmlns="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/" xmlns:ns2="http://www.lingotek.com/types" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema" xmlns:soap="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/soap/">
       <types>
       <schema targetNamespace="http://www.lingotek.com/types" xmlns:tns="http://www.lingotek.com/types" xmlns:soap11-enc="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:wsdl="http://schemas.xmlsoap.org/wsdl/" xmlns="http://www.w3.org/2001/XMLSchema">
       <complexType name="Quote">
       <sequence>
       <element name="quote" type="float"/>
       <element name="quoteId" type="int"/>
       </sequence>
       </complexType>
       </schema>
       </types>
       <message name="TranslationService_getQuote">
       <part name="int_1" type="xsd:int"/>
       <part name="Calendar_2" type="xsd:dateTime"/>
       <part name="String_3" type="xsd:string"/>
       </message>
       <message name="TranslationService_getQuoteResponse">
       <part name="result" type="ns2:Quote"/>
       </message>
       <portType name="TranslationService">
       <operation name="getQuote" parameterOrder="int_1 Calendar_2 String_3">
       <input message="tns:TranslationService_getQuote"/>
       <output message="tns:TranslationService_getQuoteResponse"/>
       </operation>
       </portType>
       <binding name="TranslationServiceBinding" type="tns:TranslationService">
       <soap:binding transport="http://schemas.xmlsoap.org/soap/http" style="rpc"/>
       <operation name="getQuote">
       <soap:operation soapAction=""/>
       <input>
       <soap:body use="literal" namespace="http://www.lingotek.com"/>
       </input>
       <output>
       <soap:body use="literal" namespace="http://www.lingotek.com"/>
       </output>
       </operation>
       </binding>
       <service name="TranslationWebService">
       <port name="TranslationServicePort" binding="tns:TranslationServiceBinding">
       <soap:address location="REPLACE_WITH_ACTUAL_URL"/>
       </port>
       </service>
      </definitions>
      



      webservices.xml
      <webservices xmlns="http://java.sun.com/xml/ns/j2ee"
       xmlns:impl="http://com.underworld.crimeportal/ws4ee"
       xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
       xsi:schemaLocation="http://java.sun.com/xml/ns/j2ee http://www.ibm.com/webservices/xsd/j2ee_web_services_1_1.xsd"
       version="1.1">
      
       <webservice-description>
       <webservice-description-name>TranslationWebService</webservice-description-name>
       <wsdl-file>WEB-INF/wsdl/TranslationService.wsdl</wsdl-file>
       <jaxrpc-mapping-file>WEB-INF/TranslationService-mapping.xml</jaxrpc-mapping-file>
       <port-component>
       <port-component-name>TranslationWebService</port-component-name>
       <wsdl-port>TranslationServicePort</wsdl-port>
       <service-endpoint-interface>lingotek.webservice.TranslationService</service-endpoint-interface>
       <service-impl-bean>
       <servlet-link>TranslationService</servlet-link>
       </service-impl-bean>
       </port-component>
       </webservice-description>
      </webservices>



      web.xml
      <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
      <!DOCTYPE web-app
       PUBLIC "-//Sun Microsystems, Inc.//DTD Web Application 2.3//EN"
       "http://java.sun.com/dtd/web-app_2_3.dtd">
      
      <web-app>
       <display-name>LingoTek</display-name>
      
       <!--Web Services-->
       <servlet>
       <servlet-name>TranslationService</servlet-name>
       <servlet-class>lingotek.webservice.TranslationServiceImpl</servlet-class>
       </servlet>
      
       <servlet-mapping>
       <servlet-name>TranslationService</servlet-name>
       <url-pattern>/TranslationService</url-pattern>
       </servlet-mapping>
      
      </web-app>


      I created the wsdl file using wscompile

      I'm using JBoss 4.0.3SP1

      Can someone help me?

      Thanks
      Brian

        • 1. Re: Help deploying a web service
          Brian Hawkins Newbie

          I messed up my namespace in the webservices.xml file.
          I fixed it but it still will not work

          Hers is the fixed webservices.xml

          <webservices xmlns="http://java.sun.com/xml/ns/j2ee"
           xmlns:impl="http://www.lingotek.com"
           xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
           xsi:schemaLocation="http://java.sun.com/xml/ns/j2ee http://java.sun.com/xml/ns/j2ee/j2ee_web_services_1_1.xsd"
           version="1.1">
          
           <webservice-description>
           <webservice-description-name>TranslationWebService</webservice-description-name>
           <wsdl-file>WEB-INF/wsdl/TranslationService.wsdl</wsdl-file>
           <jaxrpc-mapping-file>WEB-INF/TranslationService-mapping.xml</jaxrpc-mapping-file>
           <port-component>
           <port-component-name>TranslationWebService</port-component-name>
           <wsdl-port>impl:TranslationServicePort</wsdl-port>
           <service-endpoint-interface>lingotek.webservice.TranslationService</service-endpoint-interface>
           <service-impl-bean>
           <servlet-link>TranslationService</servlet-link>
           </service-impl-bean>
           </port-component>
           </webservice-description>
          </webservices>
          


          • 2. Re: Help deploying a web service
            Brian Hawkins Newbie

            OK I'm an idiot. For some reason the first install of JBoss I did, I did not get the jboss-ws4ee.sar installed :( Now it works great.

            Brian