5 Replies Latest reply on Jun 24, 2010 5:36 PM by Simon Heckmann

    Problem deploying "JSFHelloUser"-Portlet

    Simon Heckmann Newbie

      Hello everyone,

       

      I am completely new to GateIn so please forgive me if this is a stupid question!

       

      I was successful in setting up GateIn 3.0 final (with Tomcat) and in building the three demo portlets "SimplestHelloWorld", "JSPHelloUser" as well as "JSFHelloUser". I deployed them by copying them into the folder "webapps". I then used the "Application Registry" within GateIn to load the three portlets, but only two occurred: "SimplestHelloWorld" and "JSPHelloUser", each in its individual group. "JSFHello User" is missing. It is not shown anywhere, neither in a new group or an existing one. On the console output all I get is

       

      24.06.2010 15:34:55 org.apache.catalina.startup.HostConfig deployWAR
      INFO: Deploying web application archive gatein-jsf-hellouser-3.0.0-GA.war

       

      No error message or whatsoever. I also tried stopping and restarting the server an un- and re-deploying the protlets, even individually, but I just will not see the "JSFHelloUser"-Portlet.

       

      Do you have any idea what I am doing wrong?

       

      Thank you very much!

       

      Kind regards,

      Simon Heckmann

        • 1. Re: Problem deploying "JSFHelloUser"-Portlet
          Prabhat Jha Master

          Hmm I have not deployed jsf hello user on GateIn + tomcat bundle  but only with GateIn + JBoss bundle and later should work. Looking at the gatein-jsf-hellouser*.war that gets created OOB, it does not have JSF jars. May be that's the problem. Could you try adding JSF 1.2 jars?

          • 2. Re: Problem deploying "JSFHelloUser"-Portlet
            Simon Heckmann Newbie

            Good point!

             

            I just checked the log file (which I did not consider before, because I just did not think about it).

             

            Now I only need to find out where to put the jsf.jars. I guess somewhere in the lib folder!?!

             

            The log-file shows the following:

             

            24.06.2010 16:56:39 org.apache.catalina.core.ApplicationContext log
            INFO: Marking servlet Faces Servlet as unavailable
            24.06.2010 16:56:39 org.apache.catalina.core.ApplicationContext log
            SCHWERWIEGEND: Error loading WebappClassLoader
              delegate: false
              repositories:
                /WEB-INF/classes/
            ----------> Parent Classloader:
            org.apache.catalina.loader.StandardClassLoader@18872380
             javax.faces.webapp.FacesServlet
            java.lang.ClassNotFoundException: javax.faces.webapp.FacesServlet
                at org.apache.catalina.loader.WebappClassLoader.loadClass(WebappClassLoader.java:1387)
                at org.apache.catalina.loader.WebappClassLoader.loadClass(WebappClassLoader.java:1233)
                at org.apache.catalina.core.StandardWrapper.loadServlet(StandardWrapper.java:1095)
                at org.apache.catalina.core.StandardWrapper.load(StandardWrapper.java:993)
                at org.apache.catalina.core.StandardContext.loadOnStartup(StandardContext.java:4149)
                at org.apache.catalina.core.StandardContext.start(StandardContext.java:4458)
                at org.apache.catalina.core.ContainerBase.addChildInternal(ContainerBase.java:791)
                at org.apache.catalina.core.ContainerBase.addChild(ContainerBase.java:771)
                at org.apache.catalina.core.StandardHost.addChild(StandardHost.java:526)
                at org.apache.catalina.startup.HostConfig.deployWAR(HostConfig.java:850)
                at org.apache.catalina.startup.HostConfig.deployWARs(HostConfig.java:724)
                at org.apache.catalina.startup.HostConfig.deployApps(HostConfig.java:493)
                at org.apache.catalina.startup.HostConfig.check(HostConfig.java:1274)
                at org.apache.catalina.startup.HostConfig.lifecycleEvent(HostConfig.java:296)
                at org.apache.catalina.util.LifecycleSupport.fireLifecycleEvent(LifecycleSupport.java:119)
                at org.apache.catalina.core.ContainerBase.backgroundProcess(ContainerBase.java:1337)
                at org.apache.catalina.core.ContainerBase$ContainerBackgroundProcessor.processChildren(ContainerBase.java:1601)
                at org.apache.catalina.core.ContainerBase$ContainerBackgroundProcessor.processChildren(ContainerBase.java:1610)
                at org.apache.catalina.core.ContainerBase$ContainerBackgroundProcessor.run(ContainerBase.java:1590)
                at java.lang.Thread.run(Thread.java:637)
            24.06.2010 16:56:39 org.apache.catalina.core.StandardContext loadOnStartup
            SCHWERWIEGEND: Servlet /gatein-jsf-hellouser-3.0.0-GA threw load() exception
            java.lang.ClassNotFoundException: javax.faces.webapp.FacesServlet
                at org.apache.catalina.loader.WebappClassLoader.loadClass(WebappClassLoader.java:1387)
                at org.apache.catalina.loader.WebappClassLoader.loadClass(WebappClassLoader.java:1233)
                at org.apache.catalina.core.StandardWrapper.loadServlet(StandardWrapper.java:1095)
                at org.apache.catalina.core.StandardWrapper.load(StandardWrapper.java:993)
                at org.apache.catalina.core.StandardContext.loadOnStartup(StandardContext.java:4149)
                at org.apache.catalina.core.StandardContext.start(StandardContext.java:4458)
                at org.apache.catalina.core.ContainerBase.addChildInternal(ContainerBase.java:791)
                at org.apache.catalina.core.ContainerBase.addChild(ContainerBase.java:771)
                at org.apache.catalina.core.StandardHost.addChild(StandardHost.java:526)
                at org.apache.catalina.startup.HostConfig.deployWAR(HostConfig.java:850)
                at org.apache.catalina.startup.HostConfig.deployWARs(HostConfig.java:724)
                at org.apache.catalina.startup.HostConfig.deployApps(HostConfig.java:493)
                at org.apache.catalina.startup.HostConfig.check(HostConfig.java:1274)
                at org.apache.catalina.startup.HostConfig.lifecycleEvent(HostConfig.java:296)
                at org.apache.catalina.util.LifecycleSupport.fireLifecycleEvent(LifecycleSupport.java:119)
                at org.apache.catalina.core.ContainerBase.backgroundProcess(ContainerBase.java:1337)
                at org.apache.catalina.core.ContainerBase$ContainerBackgroundProcessor.processChildren(ContainerBase.java:1601)
                at org.apache.catalina.core.ContainerBase$ContainerBackgroundProcessor.processChildren(ContainerBase.java:1610)
                at org.apache.catalina.core.ContainerBase$ContainerBackgroundProcessor.run(ContainerBase.java:1590)
                at java.lang.Thread.run(Thread.java:637)
            
            • 3. Re: Problem deploying "JSFHelloUser"-Portlet
              Prabhat Jha Master

              If you plan to use more than one JSF based .war, it's better to put in lib folder of underlying tomcat otherwise WEB-INF/lib of your .war.

              • 4. Re: Problem deploying "JSFHelloUser"-Portlet
                Simon Heckmann Newbie

                Great!

                 

                That did the job!

                 

                Maybe this information should make its way into the documentation.

                Something like "Note: Remember to add the desired libraries into the 'WEB-INF/lib' folder"!

                 

                Thank you for you help so far!

                 

                Kind regards,

                Simon Heckmann

                • 5. Re: Problem deploying "JSFHelloUser"-Portlet
                  Simon Heckmann Newbie

                  Okay,

                   

                  sadly this thing is not completly solved for me. Again I have a problem with missing libraries. This time I copied all the JAR files into the WEB-INF/lib directory and implemented some code, but I cannot run "mvn package" without linker errors saying things like

                   

                  PATH/TaskController.java:[158,19] cannot find symbol

                  symbol  : variable FacesMessage
                  location: class com.heckmann.tasklist.data.TaskController

                   

                  PATH/TaskController.java:[161,2] cannot find symbol
                  symbol  : variable FacesContext
                  location: class com.heckmann.tasklist.data.TaskController

                   

                  How do I let Maven know that the libaries are available?

                   

                  Thanks again!

                   

                  Kind regards,

                  Simon Heckmann