1 Reply Latest reply on Jul 5, 2011 1:23 PM by Snjezana Peco

    Cannot find the ODA dataSource extension (org.jboss.tools.birt.oda).

    pretorga Newbie

      Hi

       

      I have a Seam application that uses BIRT and deploys to JBoss AS.

       

      I created a BIRT report using the JBoss Tools Report Designer, and created a Hibernate ODA datasource. Ultimately, I have kept referring back to various versions of this reference: http://docs.jboss.org/tools/latest-dev/en/jboss_birt_plugin_ref_guide/html/tasks.html

       

      The report runs fine in Eclipse, but I get the following error when deploying to JBoss AS (1.6 currently).

      Table (id = 45):

      + An exception occurred during processing. Please see the following message for details:
      Cannot find or process the org.jboss.tools.birt.oda driver's data source extension configuration.
      Cannot find the ODA dataSource extension (org.jboss.tools.birt.oda).
      Check the workspace log file for any problems with loading the extension bundle and its dependencies.

       

      (full output here -> http://pastebin.com/jAGSS2p0 )

       

      Now I haven't quoted specific versions of the libraries I've been using. I have had this same error using JBoss Tools 3.2 and more recently JBoss Tools 3.3 (to test the latest BIRT release). And the default WebExampleViewer for BIRT runs just fine in my application server.

       

      From Google and various forums (Jboss.org/Eclipse.org/BIRT-Exchange.org, and even Hibernate.org), I've found other users having exactly the same issue, going back as far as 2005, and for the most part no conclusive answer as to what causes this problem. Even recently on this and the other listed forums, these questions now just seem to go completely unanswered.

       

      I've worked through all the items listed in these various posts, tried the various suggestions, and my problem still persists.

       

      One thing that has never explicitly been stated in the reference material, or these other posts, is whether or not the user is expected to implement their own ODA plugin (for Hibernate in this case), or whether the one supplied by JBoss Tools (as per the UI Report Designer in Eclipse) is sufficient for deployment as well. There is no org.jboss.tools.birt.oda.hibernate plugin that ships with JBoss Tools. Surely if the UI component (in the IDE) works, there is a related runtime enabling it to work when deployed to an application server (or wherever else it is used).

       

      Questions:

      Is the end user expected to develop their own hibernate plugin, or should this all be working out of the box?

       

      And if so, why does this one specific problem occur so frequently, yet rarely is the root cause of this problem explicitly identified.

       

      I hope someone can shed some light on this issue for me.

        • 1. Re: Cannot find the ODA dataSource extension (org.jboss.tools.birt.oda).
          Snjezana Peco Master

          The JBoss Hibernate ODA driver is placed in the org.jboss.tools.birt.oda plugin. If you want to use this driver, the plugin has to be in your WEB-INF/platform/plugins directory (JBoss Tools 3.2 and BIRT 2.6).

          You also need to check if there are jboss-birt-servlet.jar and jboss-seam-birt.jar in the WEB-INF/lib directory

          It is also necessary that your WEB-INF/platform/configuration/config.ini contains the following:

           

          ...

          osgi.parentClassloader=fwk

          org.osgi.framework.bootdelegation=org.hibernate,org.hibernate.type,org.hibernate.metadata,org.hibernate.ejb, javax.persistence

          ...

           

          If you have created the project using the JBoss Tools wizard, the above mentioned requirements need to be satisfied.

           

          If the plugin exists in the WEB-INF/lib directory, but you still have the problem, please open a jira on https://jira.jboss.org/jira/browse/JBIDE and provide the steps to reproduce the issue as well as the version of JBoss AS server and Seam runtime you are using.

           

          BIRT 3.7.0 doesn't create the WEB-INF/platform directory. This change is causing the issue in JBT 3.3. I have opened https://issues.jboss.org/browse/JBIDE-9299 that is related to this issue.

           

          Sorry for the inconvenience caused.