3 Replies Latest reply on Mar 3, 2012 1:41 PM by Dean Picha

    Problems with Prerequisites to install - missing jre tools.jar file during

    Dean Picha Newbie

      Hi,

       

      I am a beginner joining this community.

       

      I am interested in installing jbpm and I am having trouble getting the install completed successfully.

       

      I have followed the instructions in the user manual:

       

      http://docs.jboss.org/jbpm/v5.1/userguide/ch03.html#d0e389

       

      The problem I am having is when I run the following command:

      ant start.demo

       

      When this executes it has the following error:

      Unable to locate tools.jar. Expected to find it in C:\Program Files\Java\lib\tools.jar

      Buildfile: build.xml does not exist !

      Build failed

       

      I am trying to figure out why I do not have the tools.jar file under the directory it should be located:

      C:\Program Files\Java\lib

       

      I have followed the install prerequisities:

      This script assumes you have Java JDK 1.5+ (set as JAVA_HOME), and Ant 1.7+ installed. If you don't, use the following links to download and install them:

      Java: http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp

       

      I have downloaded the "Java Platform (JDK) 7u3" for Windows x86 platform.

      I have installed this so that all the jre files are where they should be:

      C:\Program Files\Java\lib

       

      However, I do not see the tools.jar file in this directory.

       

      Any advice?

       

      Thank You

       

      Dean

        • 1. Re: Problems with Prerequisites to install - missing jre tools.jar file during
          Peter Johnson Master

          Dean, welcome to the JBoss community!

           

          You need to download the JDK, not the JRE. The JDK has the tools.jar. (Note that the JDK installs both a JDK and a JRE, make sure you set JAVA_HOME to the JDK installation!)

          1 of 1 people found this helpful
          • 2. Re: Problems with Prerequisites to install - missing jre tools.jar file during
            Dean Picha Newbie

            This suggestion worked for me.

             

            Thank You for your advice.

             

            Dean

            • 3. Re: Problems with Prerequisites to install - missing jre tools.jar file during
              Dean Picha Newbie

              Hi,

               

              I am continuing to try to install jbmp and I am having a few issues.

               

              I have followed the instructions in the user manual:

               

              http://docs.jboss.org/jbpm/v5.1/userguide/ch03.html#d0e389

               

              The step that I am having some trouble is with installing the installer...

              I have downloaded the installer from the recommended site:

              http://sourceforge.net/projects/jbpm/files/latest/download?source=files

               

              I then use the WinZip wizard to "Unzip or install from "jbpm-5.2.0.Final-installer-full.zip".

              I select the following folder to unzip the files:

              c:Program Files\jbpm

               

              Winzip installs the files, but I don't think it is unzipping all the files properly...

               

              After I do the install I take the next step which is to run "ant start.demo".

              This fails when it gets to start jboss. It cannot find a file in this folder:

              c:Program Files\jbpm\jbpm-installer\jboss-as-7.0.2.Final

               

              It turns out that the zip file for "jboss-as-7.0.2.Final' did not get unzipped but got placed into the following folder:

              C:\Program Files\jbpm\jbpm-installer\lib

               

              So then I have to run winzip again to install the "jboss-as-7.0.2.Final' under the following folder:

              c:Program Files\jbpm\jbpm-installer\jboss-as-7.0.2.Final

               

              Then after I did that I try running "ant start.demo" and it gets further along.

              But then it cannot find files under the following folder:

              c:Program Files\jbpm\jbpm-installer\eclipse

               

              So then I looked for an eclipse zip file under the lib folder but I could not find one.

              So I went to the eclipse download site and downloaded eclipse, then installed it here:

              c:Program Files\jbpm\jbpm-installer\eclipse

               

              Then after I installed eclipse the "ant start.demo" gets further and opens eclipse.

               

              But then it gets stuck again trying to find another item that was not properly installed.

               

              I can continue trying to figure out why it is getting stuck and installing parts on my own, but I am thinking there is an easier way.

               

              I must have done something wrong with the original install procedure with winzip...However I cannot see any options in winzip to unzip zip files within the zip file...

               

              I am also thinking that "ant start.demo" is trying to go out to th e internet and download packages like eclipse. I think it is failing to get out the the internet.

              Maybe I have some type of proxy settings incorrect, stopping "ant start.demo" from downloading eclipse...

               

              What things can I do to make the install complete successfully so that "ant start.demo" can run without errors?

               

              Thank You,

               

              Dean