5 Replies Latest reply on Jun 26, 2019 1:29 PM by David Gill

    How to add Elytron jdbc-realm in embed-server mode? (wildfly16)

    David Gill Newbie

      I am trying to add a configure a jdbc-realm using the jboss-cli in "embed-server" mode but it keeps failing.

       

      I have managed to condense my problem down to a minimal example on a completely clean Wildfly16 install, if I run the following commands in jboss-cli:

      embed-server --server-config=standalone.xml

       

      /subsystem=elytron/jdbc-realm=MyRealm:add(principal-query=[{sql="SELECT hash, salt, iters FROM Users WHERE username = ?", data-source=ExampleDS}])

       

      Then I get the following output:

       

      ERROR [org.jboss.as.controller.management-operation] (pool-3-thread-1) WFLYCTL0013: Operation ("add") failed - address: ([

          ("subsystem" => "elytron"),

          ("jdbc-realm" => "MyRealm")

      ]) - failure description: {

          "WFLYCTL0412: Required services that are not installed:" => ["org.wildfly.data-source.ExampleDS"],

          "WFLYCTL0180: Services with missing/unavailable dependencies" => ["org.wildfly.security.security-realm.MyRealm is missing [org.wildfly.data-source.ExampleDS]"]

      }

      {

          "outcome" => "failed",

          "failure-description" => {

              "WFLYCTL0412: Required services that are not installed:" => ["org.wildfly.data-source.ExampleDS"],

              "WFLYCTL0180: Services with missing/unavailable dependencies" => ["org.wildfly.security.security-realm.MyRealm is missing [org.wildfly.data-source.ExampleDS]"]

          },

          "rolled-back" => true

      }

       

      The ExampleDS is defined in the default standalone.xml shipped with wildfly16 but it doesn't make any difference if I define my own datasource first, I get the same error.

      And I can confirm that the embedded server 'knows' about the Example DS:

      /subsystem=datasources:read-resource

      {

          "outcome" => "success",

          "result" => {

              "data-source" => {"ExampleDS" => undefined},

              "jdbc-driver" => {"h2" => undefined},

              "xa-data-source" => undefined

          }

      }

       

      If I run the embed-server command with --admin-only=false then the jdbc-realm can be added successfully.

      So it would seem the data-sources are not installed when starting with an embedded server in the admin-only mode.

       

      I can't tell if this is expected behaviour, a bug or if I'm just doing something wrong?

       

      Any help much appreciated, thanks.