6 Replies Latest reply on Jan 9, 2009 11:08 AM by C F

    JBoss 5.0 Taking LONG Time to Start Up

    C F Newbie

      Hi,
      I'm just starting to check out 5.0. I have pretty much a basic/default installation of JBoss AS 5.0. The same EJB app that takes about a minute to start up in 4.x takes more than 4 minutes in 5.0. Some sample output...

      22:41:14,203 INFO [WebService] Using RMI server codebase: http://localhost:8083/
      22:41:34,515 INFO [NativeServerConfig] JBoss Web Services - Stack Native Core
      22:41:34,515 INFO [NativeServerConfig] 3.0.4.SP1
      [..... LONG WAIT HERE .....]
      22:43:44,359 INFO [Ejb3DependenciesDeployer] Encountered deployment AbstractVFSDeploymentContext@7764591{vfsfile:/C:/jboss-5.0.0.GA/server/default/deploy/myApp.ear/myAppEJB.jar/}
      22:43:44,359 INFO [Ejb3DependenciesDeployer] Encountered deployment AbstractVFSDeploymentContext@7764591{vfsfile:/C:/jboss-5.0.0.GA/server/default/deploy/myApp.ear/myAppEJB.jar/}
      


      As you can see, right after "[NativeServerConfig] 3.0.4.SP1", you can see that about 2 minutes elapse before the next line. I'm using Eclipse + JBoss plugin (Windows XP, JDK 6.x) to deploy and start up JBoss.
      Is this normal? Any suggestions on how to speed this up? I don't need web services, so if that's the culprit, any tips on removing/disabling it?


      Thanks!

        • 1. Re: JBoss 5.0 Taking LONG Time to Start Up
          jaikiran pai Master

           

          22:41:34,515 INFO [NativeServerConfig] 3.0.4.SP1
          [..... LONG WAIT HERE .....]
          22:43:44,359 INFO [Ejb3DependenciesDeployer] Encountered deployment AbstractVFSDeploymentContext@77
          64591{vfsfile:/C:/jboss-5.0.0.GA/server/default/deploy/myApp.ear/myAppEJB.jar/}


          Its not the EJB app thats taking time. The long wait that you are reporting, is just that there are no INFO level logs during that period. Keep a watch on the %JBOSS_HOME%/server/< serverName>/log/server.log file (which has more verbose logs) to see what's going on during that period.


          • 2. Re: JBoss 5.0 Taking LONG Time to Start Up
            C F Newbie

            Thanks,
            Here's the relevant piece I found in the log. If I run it from command line instead of Eclipse plugin, it runs faster. If I remove my EAR from the deployment dir it runs even faster.

            2009-01-03 13:49:12,640 DEBUG [org.jboss.deployment.MappedReferenceMetaDataResolverDeployer] (main) vfsfile:/C:/jboss-5.0.0.GA/server/default/deploy/jmx-console.war/ endpoint mappings:
            
            2009-01-03 13:49:12,640 DEBUG [org.jboss.deployment.MappedReferenceMetaDataResolverDeployer] (main) Processing unit=jmx-console.war, structure:
            jmx-console.war
            
            
            2009-01-03 13:51:02,015 DEBUG [org.jboss.metadata.process.chain.ejb.jboss.JBossMetaDataProcessorChain] (main) Added Processor org.jboss.metadata.process.processor.ejb.jboss.SetDefaultLocalBusinessInterfaceProcessor@1e55518 to Chain org.jboss.metadata.process.chain.ejb.jboss.JBossMetaDataProcessorChain@135cde4
            


            This piece takes almost 2 minutes. Is this normal? Do you think there's anything I can do?

            • 3. Re: JBoss 5.0 Taking LONG Time to Start Up
              jaikiran pai Master

               

              "ctf" wrote:

              2009-01-03 13:49:12,640 DEBUG [org.jboss.deployment.MappedReferenceMetaDataResolverDeployer] (main) vfsfile:/C:/jboss-5.0.0.GA/server/default/deploy/jmx-console.war/ endpoint mappings:
              
              2009-01-03 13:49:12,640 DEBUG [org.jboss.deployment.MappedReferenceMetaDataResolverDeployer] (main) Processing unit=jmx-console.war, structure:
              jmx-console.war
              
              
              2009-01-03 13:51:02,015 DEBUG [org.jboss.metadata.process.chain.ejb.jboss.JBossMetaDataProcessorChain] (main) Added Processor org.jboss.metadata.process.processor.ejb.jboss.SetDefaultLocalBusinessInterfaceProcessor@1e55518 to Chain org.jboss.metadata.process.chain.ejb.jboss.JBossMetaDataProcessorChain@135cde4
              


              This piece takes almost 2 minutes. Is this normal?


              My clean JBossAS "default" server profile takes under a minute to boot on RHEL5 Operating System. So i wouldn't say your startup time is normal. Without any of your applications deployed, how much time does the "default" server take to start? A;so please post the first few lines from the jboss console which shows the JDK version being used. Just want to make sure, the correct JDK is being used.



              • 4. Re: JBoss 5.0 Taking LONG Time to Start Up
                C F Newbie

                Hi,

                ===============================================================================
                
                 JBoss Bootstrap Environment
                
                 JBOSS_HOME: C:\jboss-5.0.0.GA
                
                 JAVA: C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_02\bin\java
                
                 JAVA_OPTS: -Dprogram.name=run.bat -server -Xms128m -Xmx512m -XX:MaxPermSize=256m -Dorg.jboss.resolver.warning=true -Dsun.rmi.dgc.client.gcInterval=3600000 -Dsun.rmi.dgc.server.gcInterval=3600000
                
                 CLASSPATH: C:\jboss-5.0.0.GA\bin\run.jar
                
                


                For a completely clean & unmodified instance (no apps) of JBoss 5.0, it takes about 1 minute to start.

                In Eclipse, using the JBoss plugin, it takes about 2 minutes to start the app using the "Run" command and 3-4 minutes to start in debug mode.

                In other words, starting it in debug mode is taking significantly longer. I guess it should be slower than non-debug mode, but I don't remember the discrepancy ever being this drastic.

                Anyway, I guess probably not much I can do about it.. unless you have some ideas. Thanks again for your help.


                • 5. Re: JBoss 5.0 Taking LONG Time to Start Up
                  jaikiran pai Master

                   

                  "ctf" wrote:

                  For a completely clean & unmodified instance (no apps) of JBoss 5.0, it takes about 1 minute to start.


                  Looks OK.

                  "ctf" wrote:

                  In Eclipse, using the JBoss plugin, it takes about 2 minutes to start the app using the "Run" command

                  I haven't used the Eclipse JBoss plugin, so not sure if that is expected. I guess, you could ask about this in the forum here http://www.jboss.com/index.html?module=bb&op=viewforum&f=201.

                  P.S: I hope, i am pointing you to the right forum - I don't know if the Eclipse Plugin you are talking about is different from the JBoss Tools :)




                  • 6. Re: JBoss 5.0 Taking LONG Time to Start Up
                    C F Newbie

                    Your assumption is correct. I am using JBoss Tools. Yeah, I think that may be the next place to try. Thanks for the link.