1 2 3 Previous Next 34 Replies Latest reply on Sep 5, 2007 11:31 AM by Rob Stryker

    Cannot start JBoss4 Server from IDE2

    Shu Oba Newbie

      I can start JBossServer from command prompt.
      C:\jboss4\bin > run.bat
      ....server start.
      I can see http://localhost:8080/

      But!! I can't start JBossServer from IDE "JBoss Server View".
      Right click on the server icon, and choose "start" menu.
      It begin to start and I can see logging in Console View.
      After log message say "Start in XXm XXms.",
      server status is "Starting" yet.
      After seconds, Error message appear.
      "JBoss Server failed to start."
      server status returns "Stopped".

      C:\jboss4\server\default\log\server.log

      [BOF]
      ...
      ...
      ...
      2006-09-12 18:05:17,953 INFO [org.jboss.system.server.Server] JBoss (MX MicroKernel) [4.0.4.GA (build: CVSTag=JBoss_4_0_4_GA date=200605151000)] Started in 22s:407ms
      2006-09-12 18:05:19,687 DEBUG [org.jboss.security.auth.spi.UsersRolesLoginModule] Loaded properties, users=[admin]
      2006-09-12 18:05:19,687 DEBUG [org.jboss.security.auth.spi.UsersRolesLoginModule] Loaded properties, users=[admin]
      2006-09-12 18:05:19,703 DEBUG [org.jboss.security.auth.spi.UsersRolesLoginModule] Bad password for username=null
      ...
      ...
      ...
      2006-09-12 18:06:21,640 DEBUG [org.jboss.security.auth.spi.UsersRolesLoginModule] Loaded properties, users=[admin]
      2006-09-12 18:06:21,640 DEBUG [org.jboss.security.auth.spi.UsersRolesLoginModule] Loaded properties, users=[admin]
      2006-09-12 18:06:21,640 DEBUG [org.jboss.security.auth.spi.UsersRolesLoginModule] Bad password for username=null
      [EOF]

      following. my environment.

      Eclipse 3.2
      JBoss 4.0.4
      Java EE 5
      Windows XP

      Sorry about poor English.
      Help me please.

        • 1. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
          matti Newbie


          Hello

          My system behaves in a similar way, but in my case the status of the
          serves seems to be permanently Starting. Propably this depends on the
          settings we have used in Window => Preferences => JBoss Eclipse IDE => JBoss Servers. The time of the Start timeout seems not to depend on the settings to Server Timeouts. In my case it seems to be permanently 450 s.

          Also my Debug window differs bfrom the image in the Tutorial Case so that I cant get the symbol of my server there.

          A think a detailed tutorial would needed about how to connect JBossAS 4.0 to Eclipse 3.2 with JBossIDE-2.0.0.Beta1.

          regards

          matti

          • 2. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
            Rob Stryker Master

            In the released beta there should be a preference page (window -> preferences -> jboss ide -> jboss servers) in which you can select your server and set both its timeout duration and its action upon timeout.

            JBoss IDE polls the jboss server using twiddle, a JMX-based executable that comes with jboss installations. If the twiddle results come back as the server being down for an extended length of time (the timeout), or if twiddle simply cannot be found, in the preferences you have two choices: abort the startup and set it as failed, or ignore the failure and set the server as started.

            In the JBoss Servers View, you can also look at the event log (as well as open the properties view) to see what exactly is going on with the server startup / shutdown process. An example of this is here:

            http://oxbeef.net/image/code/jbsv_w_properties_7_18_06.JPG

            • 3. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
              matti Newbie

              Thanks for Your answer, Rob.

              In my case the listing on the console ends with

              17:02:34,875 INFO [Server] JBoss (MX MicroKernel) [4.0.4.GA (build: CVSTag=JBoss_4_0_4_GA date=200605151000)] Started in 47s:141ms

              but the status of the Server in the Jboss Server View remains Starting.

              After 450 seconds I get the message Timeout waiting for jboss4A to start.
              Server did not start after 450 s.

              Could You explain, what happens and how to start the server ?

              regards

              matti

              -----------------------
              Here you get the whole listing on the console:

              17:01:47,718 INFO [Server] Starting JBoss (MX MicroKernel)...
              17:01:47,718 INFO [Server] Release ID: JBoss [Zion] 4.0.4.GA (build: CVSTag=JBoss_4_0_4_GA date=200605151000)
              17:01:47,734 INFO [Server] Home Dir: C:\Program Files\jboss-4.0.4.GA
              17:01:47,734 INFO [Server] Home URL: file:/C:/Program Files/jboss-4.0.4.GA/
              17:01:47,734 INFO [Server] Patch URL: null
              17:01:47,734 INFO [Server] Server Name: default
              17:01:47,734 INFO [Server] Server Home Dir: C:\Program Files\jboss-4.0.4.GA\server\default
              17:01:47,734 INFO [Server] Server Home URL: file:/C:/Program Files/jboss-4.0.4.GA/server/default/
              17:01:47,734 INFO [Server] Server Log Dir: C:\Program Files\jboss-4.0.4.GA\server\default\log
              17:01:47,734 INFO [Server] Server Temp Dir: C:\Program Files\jboss-4.0.4.GA\server\default\tmp
              17:01:47,734 INFO [Server] Root Deployment Filename: jboss-service.xml
              17:01:50,093 INFO [ServerInfo] Java version: 1.5.0_08,Sun Microsystems Inc.
              17:01:50,093 INFO [ServerInfo] Java VM: Java HotSpot(TM) Client VM 1.5.0_08-b03,Sun Microsystems Inc.
              17:01:50,093 INFO [ServerInfo] OS-System: Windows XP 5.1,x86
              17:01:53,500 INFO [Server] Core system initialized
              17:02:06,375 INFO [Log4jService$URLWatchTimerTask] Configuring from URL: resource:log4j.xml
              17:02:22,703 INFO [NamingService] JNDI bootstrap JNP=localhost/127.0.0.1:1099, RMI=localhost/127.0.0.1:1098, backlog=50, no client SocketFactory, Server SocketFactory=class org.jboss.net.sockets.DefaultSocketFactory
              17:02:22,812 INFO [SubscriptionManager] Bound event dispatcher to java:/EventDispatcher
              17:02:23,562 INFO [WebService] Using RMI server codebase: http://localhost:8083/
              17:02:27,171 INFO [Embedded] Catalina naming disabled
              17:02:27,250 INFO [ClusterRuleSetFactory] Unable to find a cluster rule set in the classpath. Will load the default rule set.
              17:02:27,250 INFO [ClusterRuleSetFactory] Unable to find a cluster rule set in the classpath. Will load the default rule set.
              17:02:27,875 INFO [Http11BaseProtocol] Initializing Coyote HTTP/1.1 on http-localhost%2F127.0.0.1-8080
              17:02:27,875 INFO [Catalina] Initialization processed in 625 ms
              17:02:27,875 INFO [StandardService] Starting service jboss.web
              17:02:27,890 INFO [StandardEngine] Starting Servlet Engine: Apache Tomcat/5.5.17
              17:02:27,937 INFO [StandardHost] XML validation disabled
              17:02:27,968 INFO [Catalina] Server startup in 93 ms
              17:02:28,234 INFO [TomcatDeployer] deploy, ctxPath=/invoker, warUrl=.../deploy/http-invoker.sar/invoker.war/
              17:02:28,703 INFO [WebappLoader] Dual registration of jndi stream handler: factory already defined
              17:02:29,375 INFO [TomcatDeployer] deploy, ctxPath=/, warUrl=.../deploy/jbossweb-tomcat55.sar/ROOT.war/
              17:02:29,578 INFO [TomcatDeployer] deploy, ctxPath=/jbossws, warUrl=.../tmp/deploy/tmp20375jbossws-exp.war/
              17:02:29,765 INFO [TomcatDeployer] deploy, ctxPath=/jbossmq-httpil, warUrl=.../deploy/jms/jbossmq-httpil.sar/jbossmq-httpil.war/
              17:02:30,218 INFO [TomcatDeployer] deploy, ctxPath=/web-console, warUrl=.../deploy/management/console-mgr.sar/web-console.war/
              17:02:30,500 INFO [[/web-console]] MonitorsFolder: Failed to init plugin, null
              17:02:30,500 INFO [[/web-console]] UCLs: Failed to init plugin, null
              17:02:30,531 INFO [[/web-console]] JMS Message: Failed to init plugin, null
              17:02:30,531 INFO [[/web-console]] JSR77 WebModule: Failed to init plugin, null
              17:02:30,546 INFO [[/web-console]] J2EEFolder: Failed to init plugin, null
              17:02:30,546 INFO [[/web-console]] AOPFolder: Failed to init plugin, null
              17:02:30,546 INFO [[/web-console]] SystemFolder: Failed to init plugin, null
              17:02:30,578 INFO [[/web-console]] MBeans: Failed to init plugin, null
              17:02:30,593 INFO [[/web-console]] JSR77 Domains and Servers: Failed to init plugin, null
              17:02:30,593 INFO [[/web-console]] JSR77 EJBModules and EJBs: Failed to init plugin, null
              17:02:30,609 INFO [[/web-console]] JSR77 J2EE Apps: Failed to init plugin, null
              17:02:31,281 INFO [MailService] Mail Service bound to java:/Mail
              17:02:31,687 INFO [RARDeployment] Required license terms exist, view META-INF/ra.xml in .../deploy/jboss-ha-local-jdbc.rar
              17:02:31,734 INFO [RARDeployment] Required license terms exist, view META-INF/ra.xml in .../deploy/jboss-ha-xa-jdbc.rar
              17:02:31,781 INFO [RARDeployment] Required license terms exist, view META-INF/ra.xml in .../deploy/jboss-local-jdbc.rar
              17:02:31,812 INFO [RARDeployment] Required license terms exist, view META-INF/ra.xml in .../deploy/jboss-xa-jdbc.rar
              17:02:31,875 INFO [RARDeployment] Required license terms exist, view META-INF/ra.xml in .../deploy/jms/jms-ra.rar
              17:02:31,921 INFO [RARDeployment] Required license terms exist, view META-INF/ra.xml in .../deploy/mail-ra.rar
              17:02:33,625 INFO [ConnectionFactoryBindingService] Bound ConnectionManager 'jboss.jca:service=DataSourceBinding,name=DefaultDS' to JNDI name 'java:DefaultDS'
              17:02:33,953 INFO [A] Bound to JNDI name: queue/A
              17:02:33,968 INFO [B] Bound to JNDI name: queue/B
              17:02:33,968 INFO [C] Bound to JNDI name: queue/C
              17:02:33,968 INFO [D] Bound to JNDI name: queue/D
              17:02:33,968 INFO [ex] Bound to JNDI name: queue/ex
              17:02:34,000 INFO [testTopic] Bound to JNDI name: topic/testTopic
              17:02:34,000 INFO [securedTopic] Bound to JNDI name: topic/securedTopic
              17:02:34,000 INFO [testDurableTopic] Bound to JNDI name: topic/testDurableTopic
              17:02:34,000 INFO [testQueue] Bound to JNDI name: queue/testQueue
              17:02:34,062 INFO [UILServerILService] JBossMQ UIL service available at : localhost/127.0.0.1:8093
              17:02:34,109 INFO [DLQ] Bound to JNDI name: queue/DLQ
              17:02:34,281 INFO [ConnectionFactoryBindingService] Bound ConnectionManager 'jboss.jca:service=ConnectionFactoryBinding,name=JmsXA' to JNDI name 'java:JmsXA'
              17:02:34,437 INFO [TomcatDeployer] deploy, ctxPath=/jmx-console, warUrl=.../deploy/jmx-console.war/
              17:02:34,718 INFO [Http11BaseProtocol] Starting Coyote HTTP/1.1 on http-localhost%2F127.0.0.1-8080
              17:02:34,828 INFO [ChannelSocket] JK: ajp13 listening on localhost/127.0.0.1:8009
              17:02:34,859 INFO [JkMain] Jk running ID=0 time=0/63 config=null
              17:02:34,875 INFO [Server] JBoss (MX MicroKernel) [4.0.4.GA (build: CVSTag=JBoss_4_0_4_GA date=200605151000)] Started in 47s:141ms

              • 4. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
                Rob Stryker Master

                Hi:

                I'm not concerned with what is in the console window. That details how the server itself is starting, and is not an issue here. The issue here is the IDE terminating the process when it shouldn't.

                What I'm looking for is information from the JBoss Servers View when you expand the "Event Log" tree item. As in the image I linked shortly ago, [http://oxbeef.net/image/code/jbsv_w_properties_7_18_06.JPG] the expanded element shows an attempt to start the server, followed by repeated polling via twiddle, and finally the server state changing.

                The properties view is showing the properties of a specific twiddle launch attempt and its results.

                This is the information I'm seeking. Thanks.

                • 5. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
                  Shu Oba Newbie

                  thank you all.

                  Here is preparation. check this jpg.
                  This is all of my trouble.
                  Console window is as same as vmnokso1.

                  http://sue.nae.to/screenshot/20060913.jpg

                  vmnokso1, did you check the log file "{jbosshome}\server\default\log\server.log" ?
                  can you find following message after "Started in XXm XXms"?

                  > Loaded properties, users=[admin]
                  > Loaded properties, users=[admin]
                  > Bad password for username=null

                  I wonder this problem is about timeout setting or not.
                  Should I set jmx password somewhere in preference?
                  I don't think possword information is necessaly to just start the server.

                  I want your voice.
                  thanks.

                  • 6. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
                    matti Newbie


                    hello rob & humanlikerobot

                    In my case the last text in server.log is Started in XX m XX ms.

                    The display in JBoss Server View differs from humanlikerobots case so, that I only have the structure
                    Event log
                    Starting server
                    Console out

                    but I have no Twiddle Launch messages at all.

                    So in my case twiddle function seems not to be on. Earlier I had similar
                    Twidle Launch message as humanlikerobot but for some case it has disappeared. I assume, this happened when I deleted my server and created a new one using File => New => Other =>Server.


                    matti

                    • 7. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
                      matti Newbie

                      Correction to my previous comment:

                      In my server file the last text is Started in XX m XX ms.

                      At moment my system seems not to update server.log file, but there
                      I have last similar text, nut this must be from the previous server version

                      > Loaded properties, users=[admin]
                      > Loaded properties, users=[admin]
                      > Bad password for username=null

                      • 8. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
                        matti Newbie

                        I deleted my server and created a new one by right-clicking the JBoss server View. Now my situation is the same as humanlikerobots.

                        I get a only long list of Twiddle launch: Server is down- messages to the
                        Event Log. The listing on the console tolds that the server has started.

                        Probably there is some kind of communication problem between Eclipse and JBossAS..

                        • 9. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
                          Rob Stryker Master

                          Humanlikerobot:

                          What appears to be happening for you is that the twiddle execution is not occuring. Select some of the "twiddle launch" items and check their properties.

                          For whatever reason, twiddle is not working for you. Maybe it can't find the binary for 'twiddle', maybe twiddle is just responding in the negative. I won't know until you show me those properties.

                          However, you can still go up to Window -> preferences -> Jboss IDE -> JBoss Servers and SELECT your server, and then change it's timeout and its action upon timeout.

                          I suggest playing with this for a few. (For example, set timeout to 3 seconds and set action to 'set server as started' to see if it works)

                          • 10. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
                            matti Newbie

                            Rob

                            Could you explain how to check the properties of "twiddle launch". Right-clicking of twiddle launch item gives only "Refresh Viewer".

                            • 11. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
                              Rob Stryker Master

                              Simply click on the item and it's properties should show up in the properties view.

                              • 12. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
                                matti Newbie

                                Sorry but I can't see any properties view when clicking on the Twiddle Launch: Server is down row in JBoss Server View.

                                • 13. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
                                  Rob Stryker Master

                                  The properties view is a standard eclipse view. You must open it on your own.

                                  • 14. Re: Cannot start JBoss4 Server from IDE2
                                    matti Newbie

                                    OK, here I have Properties of a Twiddle launch:

                                    _CURRENT_STATE_ 5
                                    _TIME_ 59000
                                    -ARGS_ -s localhos:1099 -a jmx/rmi/RMIAdaptor get "jboss.system:type=Server" Started
                                    21:50:14, 046 ERROR [Twiddle]Exec failed org.jboss.util.NestedRuntime Exception: Could not obtain connection to any of these urls: localhost:1099 and discovery failed with error: javax.naming.Communication Exception: Receive timed out [Root exception is j...

                                    1 2 3 Previous Next